Özel Okullar yeni merkezi sınavla mı örenci alacak?

Özel Okullar yeni merkezi sınavla mı örenci alacak?



Özel Okullar Derneği bu yıl TEOG yerine gelen yeni merkezi sınava tabi olacaklarını duyurdu.

TEOG'un yerine getirilen yeni sistemi açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, özel okulların kendi sınavı yapabileceklerini söylemişti. Özel Okullar Derneği bugün İstanbul'da bir toplantı yaptı ve kararını verdi. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dağ yaptığı açıklamada bu yıl merkezi sınava göre öğrenci alacaklarını dile getirdi.

O İDDİALARINA YANIT

Çocukların zorla imam hatip liselerine gönderileceği yönündeki iddiaları reddeden Yılmaz, "Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz" dedi.

Çocukların zorla imam hatip liselerine gönderileceği yönündeki iddiaları reddeden Yılmaz, "Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz" şaklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığının 2018 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kaldırılan TEOG'un yerine getirilen yeni sistemle ilgili "Öğrenci kendisi seçecek. İsterse girer, isterse girmez. O zaman da evinin yanında tercih ettiği okula girecek" diyen Yılmaz, şunları söyledei:

"'Tercihle serbestlik mi olur?' Evet, tercihinizi serbest iradeyle yaparsanız pekala hem tercih ettiğiniz hem de istediğiniz yere gireceksiniz. 'Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz.' dememize rağmen yine basında, önemli olan tepki oluşturmak, 'Çocuklarımızı zorla imam hatibe göndereceksiniz, meslek lisesine göndereceksiniz.' deniyor. Böyle bir şey yok. Eğitim bölgelerinde, o bölgede olan öğrencilerin hepsini alacak kadar birimler oluşturacağız. Arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar. Mayısta açıklayacağımızı söyledik. Dolayısıyla hiç kimse merak etmesin.

'Şimdiden göçler başladı', 'Güzel okulun yanında evim kira var' deniyor. Biz şu anda ortaokulu, adrese dayalı olarak yapıyoruz. Ortaokulda adrese dayalı olarak yaptığımız halde evini satıp başka yere taşınanı gördünüz mü? Hiç merak etmeyin. İlkokul da ortaokul da lise de aynıdır. Önümüzdeki dönemde evlatlarımızı çok daha iyi bir eğitim sistemine kavuşturacağız."

"LİSE GÖÇÜ"

Yeni liseye giriş sisteminde, "iyi" okulların çevresine taşınmaların artabileceği yani mahalle göçü tartışması yaşanıyor. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, bu konuda düzenleme gündemde. Göçe karşı, en az 6 ay aynı yerde ikamet etme şartı aranacağı ve farklı adres gösterenlere cezai işlem uygulanması öngörülüyor. Ayrıca, hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrencile riçin de komisyon kurulabilceği belirtiliyor.

"NİTELİKLİ OKUL" SÖYLEMİ ELEŞTİRİLİNCE

Nitelikli okulların niteliği nedir? Öğrenciyi sınavla almış olması. Bu, diğerlerinin niteliksiz olduğu tanımını getirmez. O zaman illa derseniz 'Bunlar nitelikli', 'Diğerleri daha nitelikli' dememiz lazım.

İMAM HATİP BÜTÇESİ

İmam hatip liselerinin yatırım ödeneği yüzde 17, mesleki ve teknik liselerin yüzde 32. Meslek liselerinin bütçesi, geçen yıl 13 milyardı. 2002 yılında eğitimin toplam bütçesi 10,5 milyardı... Bütçenizden neye fazla kaynak ayırdıysanız ona öncelik vermişsiniz demektir. Bizim bakanlığın önceliği mesleki eğitim. Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz.

KUR'AN-I KERİM DERSİ

(İzmir Karaburun'da Kur'an-ı Kerim dersinin zorla seçmeli ders olarak okutulduğu iddiası) Böyle bir şey yok. İl müdürüyle de görüşüldü, denildi ki, 'Bizim böyle bir talebimiz yok. Böyle bir hakkımız yok, zorlayabilmek mümkün değil'. İl müdürü bana doğru olmadığını söylüyor, eğer zorlama varsa çok net soruşturmayı açarız.