Hafta Sonu Okulları Destek Programına proje başvuruları ne zaman bitiyor?

Hafta Sonu Okulları Destek Programına proje başvuruları ne zaman bitiyor?



YTB'nin "Okul Öncesi Çift Dilli Eğitimi Destek Programı" ve "Hafta Sonu Okulları Destek Programı"na proje başvuruları, 1 Haziran'da son bulacak.

- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından desteklenen yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik "Okul Öncesi Çift Dilli Eğitimi Destek Programı" ve "Hafta sonu Okulları Destek Programı" için proje başvuru süreci devam ediyor.

YTB'den edinilen bilgiye göre, yurt dışındaki çocukların kendi kültüründen kopmadan bulundukları ülkelerde aktif bireyler olmaları ve hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dillerini erken yaşta iyi öğrenebilmeleri için başlatılan destek programlarına başvurular 1 Haziran'da son bulacak.

Programlara, başvurular "proje.ytb.gov.tr" adresi üzerinden yapılabilecek.

- Okul öncesi çift dilli eğitim

YTB'den yapılan açıklamaya göre, "Okul Öncesi Çift Dilli Eğitimi Destek Programı", yurt dışındaki Türk çocuklarının bulundukları ülkelerde aktif bireyler olmaları için kendi kültüründen kopmadan hem ana dillerini hem de bulundukları ülkenin dillerini erken yaşta iyi öğrenebilmelerini hedefliyor.

Uzmanların, çocukların 0-3 ve 3-6 yaşlarında çift dilli eğitilmelerinin, gelişimlerine büyük katkı sağladığı görüşünden yola çıkılarak ortaya konan programda, 0-3 ve 3-6 yaşlarındaki çocukların eğlenerek öğrenmesi için eğitici ve ebeveynler eşliğinde oyun gruplarının oluşturulması yer alıyor.

Bunun yanı sıra programın hedefleri arasında çift dilli eğitim kurumlarının açılması, çift dilli eğitim kurumlarının kapasitelerinin artırılması ve yabancı dilde eğitim veren çift dilli ana okullarının kurulması da var.

- Hafta sonu okulları ile hedef, Türkçe ve Türk kültürünün unutulmaması

Açıklamaya göre, yurt dışında okullarda yeterli düzeyde Türkçe dil ve kültür derslerinin verilememesinden kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi için ilan edilen "Hafta sonu Okulları Destek Programı" kapsamındaki projelerde, hafta sonu kurs programlarının haftada beş saat olmak üzere en az 32, en fazla 40 hafta sürecek şekilde hazırlanması öngörülüyor.

Ders içeriği olarak haftada iki saat Türkçe, bir saat tarih, bir saat din kültürü ve bir saat kültür sanat derslerinin verilmesi planlanıyor. Oluşturacak sınıflarda eğitim görecek öğrencilerin yaş aralığının, 6-9, 9-12, 12-15 ve 15-18 olması ve sınıfların 15-25 kişilik gruplardan oluşması gerekiyor. En fazla 12 ay olan proje takviminin, projenin uygulandığı bölgedeki ilk ve ortaöğretim takvimiyle uyumlu olması bekleniyor. Programın süresi en fazla 12 ay olarak belirlendi.

YTB, 2011 yılından itibaren 70'i aşkın ülkede binden fazla projeyi destekleyerek başvuru sahiplerine mali destek sağlıyor.