2018 Bursluluk soru ve cevapları MEB

2018 Bursluluk soru ve cevapları MEB



2018 bursluluk soru ve cevapları binlerce vatandaş tarafından merakla beklenen konular arasında yer alıyordu. Bursluluk soru ve cevapları (PYBS) MEB tarafından vatandaşların erişimine açıldı. Bursluluk soru ve cevaplarının açıklanmasının ardından binlerce kişi ODSGM sayfasına akın etti ve soru ve cevapları görüntülemeye başladılar. Bursluluk soru ve cevaplarına bakan vatandaşlar diğer yandan da PYBS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak etti. Peki, PYBS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, bursluluk soru ve cevapları.

2018 Bursluluk soru ve cevapları MEB tıkla indir

Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) sınav soru ve cevapları yayımlandı. Adaylar, Türkçe, matematik, fen, sosyal bilgiler soruları ve yanıtlarını, ODGM’nin resmi sayfası üzerinden görüntüleyebiliyor.

MEB’in düzenlediği ve 5,6,7 hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıfların katıldığı bursluluk sınavı Haziran’da yapıldı. 100 sorudan oluşan Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) sınavın da adaylara 120 dakika süre verildi. Sınav heyecanını geride bırakan öğrenciler, sonuçlar öncesinde bir tahminde bulunabilmek için bursluluk sınavı soruları ve yanıtlarını bekliyordu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ODSGM sayfası üzerinden bursluluk sınavı soruları ve cevaplarına ilişkin duyuru yapıldı. Adaylar, Adaylar, Türkçe, matematik, fen, sosyal bilgiler soruları ve yanıtlarını, ODGM’nin resmi sayfası üzerinden görüntüleyebiliyor. Peki, bursluluk sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?

BURSLULUK SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen Bursluluk sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Sonuçlar İlköğretim ce Ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı ve uygulama kılavuzuna göre Temmuz 2018 tarihinde adaylara duyurulacak.

SINAV NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?


Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

a. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucu tarafından okutulur.

b. İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanır.

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50 ye, standart sapmasını 10 a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

h. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdında hiç işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacağı gibi herhangi bir kontenjandan yerleştirme veya bursluluk hakkından da yararlanamayacaklardır