Liseye girişte sınavsız geçiş mümkün mü?

Liseye girişte sınavsız geçiş mümkün mü?



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile TEOG’un kaldırılma kararının alınmasıyla MEB, sınavsız geçiş yerine sadece yüksek nitelikli liselerin sınavla öğrenci alacağı bir sistem üzerinde çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” talimatı üzerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş(TEOG) sınavının kaldırılması kararlaştırıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 1.2 milyon öğrencinin ilki 29-30 Kasım’da yapılması planlanan TEOG sınavına ilişkin “Bu sene TEOG yapılmayacak” diyerek, dört yıldır uygulanan sınav sisteminin kaldırıldığını açıkladı.

Sınavsız geçiş mümkün değil

Erdoğan’ın talimatının ardından MEB bürokratlarından oluşturulan çalışma grupları olası yeni modeller üzerinde hızla çalışmaya başladı. BirGün muhabirinin edindiği bilgiye göre, liseye geçiş sisteminde tamamen sınavsız bir yöntemin uygulanmasının mümkün olmadığı yönünde görüşler toplantılarda yoğunluklu olarak dile getirildi. Bakanlığın öğrenciler arasında mağduriyet yaratmayacak bir şekilde 10 formül üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Öncelikle başarılı öğrenciler

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TEOG’un yerine konulacak sistemin sınavsız olamayacağı üzerinde görüş birliğine varıldı. 8’nci sınıf öğrencilerinin tamamı yerine bir bölümünün sınava alınacağı bir seçenek üzerinde duran MEB, fen lisesi ve sosyal bilimler liseleri için yeniden MEB’in yapacağı dar kapsamlı sınav düzenleyeceği üzerinde yoğunlaştı.

Adrese dayalı sistem

MEB’de ağırlık kazanan yeni sisteme göre, başarı ortalaması ile ilk yüzde 5 ya da 10’a giren öğrencinin fen, sosyal bilimler ve diğer başarılı liselere ayrılmasının ardından kalan yüzde 20’lik bir öğrenci diliminin ise özel liselere kayıt yaptırması bekleniyor. Geri kalan öğrencilerin ise adrese dayalı e-kayıt sistemi ile ikamet ettikleri illerde bulunan okullara yerleştirilmesi tartışılan konular arasında yer alıyor. Sınava girmeyecek öğrencilere adreslerine yakın bir ya da iki lise seçeneği ile imam hatip ve meslek liseleri seçenek olarak sunulacak.

Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor

MEB’in hazırlayacağı formüllerin son hali Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulmasının ardından kamuyouna duyurulacak.