TEOG Herhangi Bir Sınav Değil

TEOG Herhangi Bir Sınav Değil



270 bin öğrenciyle yapılan ankete göre her 5 öğrenciden biri TEOG için ‘sıradan bir sınav değil’ diyor. MEB sınavı tanıtırken ‘herhangi bir sınavdan farksız’ diyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına katılan 270 bin 220 öğrenci arasında anket uyguladı. Anket sonuçlarına göre her beş 8. sınıf öğrencisinden biri TEOG’ta başarılı olabilmek için özel okullara dönüştürülme sürecinde olan dershanelere gidiyor. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı anket değerlendirme raporu sonuçları şöyle:

5 öğrenciden biri TEOG için dershanede: Öğrencilere TEOG’a nasıl hazırlandıkları soruldu. Öğrencilerin yüzde 24’ü sadece derslerine çalışarak hazırlandıklarını aktardı. Ücretsiz okul kurslarına katılarak TEOG’a çalışan öğrencilerin oranı ise yüzde 34. Öğrencilerin yüzde 20’si dershanelere giderek TEOG’a hazırlanıyor. Hem ücretsiz okul kursu hem dershaneden yararlanan öğrencilerin oranı ise yüzde 7.

Yarısı için TEOG herhangi bir sınav değil: Öğrencilerin yüzde 89’u ortak sınavların kendi okullarında yapılmasının kendilerini rahatlattığını aktardı. Ancak MEB’in TEOG’u tanıtırken, sınavın SBS gibi olmadığı, yıl içinde yapılan herhangi bir sınav gibi olduğu tezine öğrencilerin büyük bir çoğunluğu katılmadığını dile getirdi. Anket sonuçlarına göre, “Ortak sınavlar okuldaki herhangi bir yazılı sınav gibidir” sorusuna öğrencilerin yüzde 51’i katıldığını bildirirken, yüzde 26’sının “kararsız” olduğunu, yüzde 23’ünün ise “katılmadığını” bildirmesi dikkati çekti.

TEOG okul dışında tüm vakitlerini alıyor: Öğrencilerin yüzde 38’i “Ortak sınavlara hazırlık çalışmaları okul dışında tüm vaktimi alıyor” ifadesine onay verdi. Bu ifadeye katılmakta “kararsız” olanların oranının ise yüzde 32 olduğu görüldü. Bu ifadeye hiç katılmayanlar ise öğrencilerin yüzde 30’u.

En kolay din: Öğrenciler anketle TEOG’da karşılarına gelen sorulardan hangilerinin daha zor veya kolay olduğuna da yanıt verdi. Öğrencilerin yüzde 84’ü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorularını “kolay” olarak değerlendirdi. Öğrencilerin yüzde 40’ı matematik sorularının “zor” olduğunu aktarırken, yüzde 22’si ise matematik soruları için “çok zor” dedi.