8. Sınıf LGS sınavları nasıl yapılıyor?
Merkezi Sınavın geliştirilmesi sürecinde 8. sınıf öğretim programları dikkate
alınmaktadır. Öğrenciler, sabah 09.30’da başlayan birinci oturumda sözel bölümde, 11.30’da başlayan ikinci oturumda sayısal bölümde yer alan alt testleri
cevaplandırmaktadır.
Sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak
Bilgisi ve Yabancı Dil olmak üzere dört alt test bulunmakta; bu dört alt testte
öğrencilere toplam 50 soru sorulmaktadır. Öğrencilere sözel bölümdeki soruları cevaplamak için 75 dakika süre verilmektedir.
Sayısal bölümde Matematik
ve Fen Bilimleri alt testleri bulunmakta ve bu iki alt testte öğrencilere toplam 40
soru sorulmaktadır. Sayısal bölümde öğrencilere 80 dakika süre verilmektedir.
Yerel yerleştirme listesinde en fazla 5 okul tercih hakkı bulunmaktadır. Yerel yerleştirme listesindeki ilk 3 tercihin kayıt alanından okullar olması zorunludur. Tercih sırası fark etmeksizin aynı türden (anadolu lisesi, mesleki ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul tercih edilebilir.Sınavla herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler muhitlerine en yakın okullara yerleştirilecektir.
Puanlamayla ilgili bilinmesi gerekenler
İlk olarak, sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış sayıları belirlenecek.
Her bir öğrencinin ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Ham puanlar, her bir ders testi ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her ders testinin standart sapması hesaplanacak.
Öğrencilerin her bir ders testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilecek.
Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.
Fotoğraflı sınav giriş belgesi kaybedilirse ne yapılacak?
Fotoğraflı sınav giriş belgesi,Mayıs’ta elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından renkli olarak alınmaya başlandı.
Giriş belgesinde, öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alıyor.
Belgesini kaybeden öğrenciler sınav gününden önce, okul müdürlüklerinden sınav giriş belgesi talep edebilecek. Özel hizmet ihtiyacı olan öğrenciler için ise sınav giriş belgesinde, kimlik bilgilerinin yanı sıra özel hizmet durumu yer alacak.
Öğrencilerin yanında bulundurması gereken evraklar
Öğrenciler, geçerli kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı, geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile sınava alınacak.
Sınavda öğrenciler nelere dikkat etmeli?
Sınavda dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında zamanı iyi kullanmak geliyor. Bunun için öğrencinin zorlandığı sorularda zamanını kaybetmemesi ve o soruyu geçerek daha sonraya bırakması gerekiyor.
Öğrencilerin büyük bir emek sarf edip hazırlandığı sınavlar kodlama hatası yüzünden heba olabiliyor. Bunun yaşanmaması için, öğrenciler sınavdan çıkmadan önce sınav kağıdında işaretlediği cevaplar ile kağıda kodladığı cevapları kontrol etmeli.
Sınavda üç yanlış bir doğruyu götüreceği için öğrencilerin bilmediği soruları işaretlememesi öneriliyor. Böyle durumlarda, şıklardan giderek sorunun cevabını bulmak da mümkün.
Sınava daha iyi konsantre olmak için arada bir dinlenmek, masada hep aynı pozisyonda oturmamak yararlı olabiliyor.
İki sınav arasında verilen süre içerisinde sınavda çıkan soruları tartışmak yerine hava almak, bir şeyler atıştırmak ve ihtiyaçlarını gidermek öğrenciler için daha faydalı.
Aynı zamanda sınav sonucuyla ilgili herhangi olumsuz bir düşünceye kapılıp sınava önyargılı girmemek gerekiyor.
Sınav hangi durumlarda geçersiz sayılacak?
Başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusu olmadığı halde öğrencinin sınava girmesi,
Cevap kağıdının, içinde bulunması gereken sınav güvenlik poşetinden çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması,
Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi,
Cevap kağıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması,
Geçerli kimlik belgesinin ve fotoğraflı sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,
Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,
Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,
Öğrencinin sınav evrakına zarar vermesi durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi’nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için, sınav görevlilerinin ve yetkililerin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.
LGS
- 8. Sınıf LGS sınavları nasıl yapılıyor?
- E Okul LGS başvurusu nasıl yapılır?
- LGS Açık Uçlu Soru Olacak mı?
- LGS İle Öğrenci Alacak Özel Okullar
- LGS Kılavuzu indir
- LGS soruları nasıl olacak?
- LGS Tercihleri Ne Zaman
- LGS ye Herkes Katılmak Zorunda mı?
- LGS yerleştirme puanları nasıl hesaplanacak?
- LGS'de Başarı İçin Son Aylarda Nasıl Hazırlanmalı?
- LGS'de Ek Puan Olacak mı?