2018-2019 Özel okul teşvik kredisi şartları nelerdir MEB?



Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2018-2019 eğitim-öğretim yılında özel okullar için verilecek eğitim öğretim teşvikine ilişkin ayrıntıların yer aldığı e-Kılavuz'u hazırlanıyor.Yeni yıla ait güncel kılavuz bilgileri henüz yayımlanmadı.Kılavuz MEB'in resmi internet adresinden Ağustos ayı içerisinde bildirilecek.

MEB'in eğitim ve öğretim desteğine ilişkin hazırladığı kılavuzda, başvuru şartları, yerleştirme takvimi yer aldı.Yeni kılavuz yayınlanır yayınlanmaz aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2018-2019 Özel okul teşvik kredisi başvuru kılavuzu indirmek için tıklayınız

2018-2019 Özel okul teşvik kredisi başvuru işlemleri için tıklayınız


Geçen sene özel okul teşvik kredisi için hangi şartlar gerekiyordu?

Kılavuza göre destek almak isteyen özel okullar ve öğrenciler, bugünden itibaren Ağustos'a kadar başvuru yapacak. Eğitim desteği verilecek özel okullar ile destekten yararlanabilecek öğrenciler, Ağustos’ta ilan edilecek. Eylül'de ise destek verilecek özel okul kontenjanları duyurulacak. Destekten yararlanacak öğrencilerin tercihleri Eylül'de alınacak. Yerleştirme sonuçlarının Eylül'de belli olmasının ardından kesin kayıtlar bu tarihten itibaren Eylül'e kadar yapılacak. Yedek öğrenci kayıtları ise Eylül'de ilan edilip, Eylül'de gerçekleştirilecek.

Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokulu ve ana sınıfları) öğrenim görecek yaşları 48-66 ay arasında olan öğrencilerin velileri, teşvik için resmi okullardan e-Okul'daki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecek.

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerin velileri, okul öncesi eğitim yapılan resmi okullara aday kayıtlarını yaptırarak eğitim ve öğretim desteği için e-Okul'daki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuracak.

İlkokul, orta okul ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri, eğitim ve öğretim desteği için e-Okul üzerinden öğrencinin kayıtlı bulunduğu resmiokul müdürlüklerine başvurabilecek.

Azınlık okullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri ise eğitim ve öğretim desteği için kayıtlı olduğu veya tercih edeceği azınlık okul müdürlüklerinde başvuracak.

Destek okulun öğrenim süresi sonuna kadar verilecek

İlkokul, orta okul ve ortaöğretimokul türlerinde öğrenim gören öğrencilerden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananlar, okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanacak. Ancak bu öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybedecek.

Veliler, eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerinin kayıtlarını, tercihleri doğrultusunda yerleştirildiği okula yaptırmadıkları takdirde, öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybedecek.

Öğrencilerin eğitim ve öğretim destek bedelinin yüzde 35’i kasım, yüzde 35’i şubat ve yüzde 30’u haziranda olmak üzere öğrenim gördükleri okullarına ödenecek.

Veliler, okulların ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin Bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula ödeyecek. Bu nedenle veliler, kayıt yaptıracakları okulların ücretleri ve diğer şartları hakkında bilgi edinip tercihlerini belirleyecek.

Nakilde okul türüne göre destek devam edecek

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin Bakanlıkça eğitim ve öğretim desteği verilen ve şartları taşıyan farklı bir okula nakil olmaları halinde, öğrenciye nakil olduğu okulun türüne göre eğitim ve öğretim desteği ödemesine devam edilecek. Bu durumdaki öğrenciler için yapılacak ödemeler, ödeme dönemlerinde nakil olduğu okuluna yapılacak.

Başvuru alacak azınlık okulları ile resmi okul müdürlüklerinin işlemleri usulüne uygun ve zamanında yapabilmeleri için il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri gerekli desteği sağlayacak.

Başvuru şartları nasıl olacak?

Başvuru yapabilmek için okul öncesi eğitimde, eğitim öğretim desteği alabilmek için 16 Mart 2009 ile 15 Eylül 2010 tarihleri arasında doğmuş olmak; ilkokul birinci sınıflar ile ortaokul ve imam-hatip ortaokulu beşinci sınıflarına Eylül 2018 itibariyle kayıt şartlarına sahip olmak gerekecek.

Ortaöğretim kurumlarının 9. ve hazırlık sınıflarına kayıt olacakların başvurabilmeleri için; ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş ve Eylül 2018 itibariyle 18 yaşını bitirmemiş olması gerekecek. Öğrencilerin uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmaları gerekecek.

Destek almak için başvuracakların, resmi ilkokul, orta okul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında veya azınlık okullarında kayıtlı olması, eğitim ve öğretim desteği almak istediğiokul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olması gerekecek.

Okulların yapacağı işlemler

Destekten yararlanmak isteyen özel okullar, başvuru takviminde yer alan tarihlerde okul yöneticileri tarafından MEBBİS’te yer alan Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvurularını yapacak.

Özel okul yöneticileri derslik başına düşen asgari 12 olan öğrenci sayısını dikkate alarak eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma talebinde bulunacakları kontenjan sayılarını ve ücretsiz öğrenim gören harp veya vazife malulü kişilerin çocuklarının belgelerini modüle işleyecek.

Öğrenci başvurularını alacak okullar, ailenin aylık gelir bilgilerini, ailede öğrenim gören diğer çocuklar bölümünde üniversitede okuyan öğrenci bilgilerini, harp veya vazife malulü sayılarının ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocukların bilgilerini modüle girecek.

Destekten yararlanmak isteyen öğrenci velilerinin yapacağı işlemler

Veliler, öğrencinin okuduğu resmi okul müdürlüğüne müracaat ederek MEBBİS’te yer alan Özel Öğretim Kurumları Modülü üzerinden başvurularını yapacak.

Veliler, uluslararası federasyonlarca yapılmış olan ve öğrencinin katılmış olduğu olimpiyatlar ve resmi makamlarca ulusal ve il düzeyinde yapılan yarışmalarda alınan derecelere (birinci, ikinci, üçüncü) ait belgelerin bir örneğini asıllarını ibraz etmek suretiyle müracaat esnasında okul müdürlüklerine teslim edecek.

Eğitim ve öğretim desteği alacak öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait 2018 yılı haziran ayı toplam gelir durumunu gösteren resmi belge müracaat esnasında okul müdürlüğüne teslim edilecek. Ayrıca müracaat sırasında üniversitede eğitim gören diğer kardeşlerin öğrenim durumunu gösteren belgeler müracaat esnasında okul müdürlüklerine teslim edilecek.

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin velileri Eylül'de e -Okul üzerinden en fazla 15 okul tercihi yapacaklar.