Özel okul teşviklerinde ek yerleştirme başvuruları başladı mı?

Özel okul teşviklerinde ek yerleştirme başvuruları başladı mı?



MEB, yüz binlerce veli ve öğrencinin beklediği açıklamayı yaptı. Özel okul teşvik sonuçları - 2017, MEB internet sitesinde yayınlandı. Sorgulama ekranı ve ayrıntılar eokulsorgulama.com'da tıkla öğren...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Özel Ökul Teşvik Sonuçlarını açıkladı! Özel okul teşvik tercihleri sonuçları "meb.gov.tr" adresi üzerindeki sorgulama ekranına girilerek öğreniliyor.

Özel Okul Teşvik Sonuçları için aşağıdaki linki kullanarak sonuçları öğrenebilirsiniz.

Özel okul teşviklerinde ek yerleştirme başvurularını yapmak için tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği için başvurular Eylül 2017 Günü sona erdi. 2017-2018 yılı özel okullara devlet desteği kapsamında tercih yapabilecek öğrencilerin puanları ise Eylül 2017 günü açıklandı. 2017-2018 yılı özel okul teşvik tercihleri Eylül ile Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Özel okul teşvik tercihleri dün sona erdi.

Özel okul nakil ve kayıt işlemleri ne zaman başlıyor?

Nakil ve kesin kayıt işlemleri de Eylül'de yapılacak. Ek yerleştirme sonuçlarının ilanı Eylül'de, ek yerleştirme kayıt işlemleri Eylül'de gerçekleştirilecek. Özel okullarda, 2017-2018 eğitim öğretim yılında teşvikten yararlanacak her bir öğrenci için eğitim kurumlarına okul öncesinde , ilkokulda , ortaokul ve lisede - temel liselere olmak üzere belirlenen miktar verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin özel okul teşvik başvuruları ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:

"Her çocuk tercih yaptığı ildeki okuluna göre, mesela A okuluna tercih yaptı, okulun 300 teşvikli öğrenci alma hakkı var ve okula, puanı hesaplanan 400 öğrenci başvurdu. Bu durumda, 400 öğrencinin puanları yukarıdan aşağı sıralanacak, 300 öğrenci hem okul hem sınıf seviyelerindeki kontenjana göre yerleşecek. Sıralamayla okula yerleşmiş olacaklar.

Eylül’de bu okula yerleşip yerleşmediklerini açıklanacak. Bundan sonra tercih hakkının tahakkuk etmesi ve teşviki kazanmış olmaları için Eylül’de nakil ve kesin kayıtlarını yapmış olmaları gerekiyor.”

Boş kalan kontenjanlar için Eylül’de tekrar duyuru yapılacağını bildiren Yelkenci, öğrencilerin nakil ve kayıt işlemlerinin de Eylül’de yapılacak."

Özel okul teşvik başvuruları ile ilgili bilinmesi gerekenler

Özel okul teşvik başvurularında istediği okula yerleşen öğrenci için kayıt tarihi Eylül arasında olacak. Nakil ve kesin kayıt işlemleri (Devlet okulundan başvuruda bulunanlar için) gerçekleştirilecek.

Ek yerleştirme sonuçları ise Eylül’de ilan edilecek ve bulnarında kayıtları Eylül 2017 haftasında yapılacak.

Özel okul teşvik başvurusunda istediği okula yerleşemeyenler için bir şans daha olacak. Ek yerleştirme sonuçlarını bu öğrenci ve velilerinin iyi takip etmesi gerekiyor. Eylül bu öğrenciler için son kayıt tarihi olacak.

Özel okul teşvik başvuruları genel bilgiler

a) Bu e-Kılavuz 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun Ek 1'inci maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ek 2'nci maddesi hükümlerine göre hazırlanmıtır.

b) 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel okullara, 23/07/2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılında Özel Okullarda Öğrenim Görecek Öğrenciler için Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine ilişkin Tebliğ'de yer alan okul türlerine göre toplam 230.000 öğrenciye 2016-2017 eğitim öğretim yılında geçerli olmak üzere eğitim ve öğretim desteği verilecektir.

ÖZEL OKUL TEŞVİK PROGRAMINDA NEREYE BAŞVURULUR

– Anaokulu = Resmi kayıtlı oldukları e-okulda görülen özel veya devlet okuluna

– 1. ve 5. Sınıflar = Resmi kayıtlı oldukları, e-okulda görülen özel veya devlet okuluna

– 8. Sınıfı bitiren öğrenciler = Merkezi tercih ve yerleştirme sistemine başvurmuş olanlar, o herhangi bir özel okula da aday kayıt yaptırmış olsalar bile yerleştirme sonuçlarının ilanını beklemeleri gerekiyor. Merkezi tercih ve yerleştirmeye başvurmayıp herhangi bir özel okula kayıt yaptırmış olanlar ise e-okul sisteminde aday kayıt olarak görüldüklerinden teşvik başvurularını mezun oldukları okula yapmaları gerekiyor.

– Ara sınıflar (2-3-4-5-6-7-8-10-11) kayıtlı oldukları özel veya resmi okula başvuracaklardır

30 soruda özel okul desteği

ÖZEL OKUL TEŞVİĞİ KİMLER ALABİLİR

* Okul öncesine başlayanlar (15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 tarihleri arasında doğmuş olanlar),

* İlkokul 1. Sınıfa kaydı yapılmış olanlar,

* 5. Sınıfa kayıt olanlar (Resmi/Özel Ortaokul veya İmam Hatip Ortaokulu),

* 9. Sınıfa kayıt olanlar veya kayıt şartına sahip olanlar,

* Resmi/Özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının (Liseler) ara sınıflarına kayıtlı olanlar,

* Geçen yıl bir özel okulda olduğu için başvuruda bulunamayanlar,

* Geçen yıl başvuru yaptığı halde destek alamamış olanlar,

* Geçen yıl destek almış olsa bile 1, 5. ve 9. sınıfa geçenler (Kademe atlayanlar).

Uyarı: Özel okulun ilan ettiği ücretin % 51’i ve fazlası oranında burslu okutulan öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmez.

Bu değişiklikleri unutmayın!

Özel okul için teşvikten yararlanacak velilerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde birtakım değişiklikler yaptığını unutmamasında fayda var. Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu değişiklikler kapsamında, özel okullar için verilecek teşvikte bazı kriterler yeniden belirlenmişti. İşte o değişiklerden bazıları:

- Eğitim öğretim desteği alarak bir okula kaydını yaptıran öğrenci, eylül ayında nakil yaptırırsa destek hakkını kaybedecek.

- Eski yönetmelikte özel okulda burslu okuyan öğrenciye eğitim öğretim desteği verilmiyordu. Düzenlemeyle burs oranı yüzde 51’in altında olan öğrenciler destek alabilecek.

- Geçen yıl öğrencilerin akademik başarısı toplam puanlamayı yüzde 50 oranında etkiliyordu, bu yıl ise bu oran yüzde 26’ya düşürüldü.

- Bakanlık, destekten yararlananları belirlemek üzere kullandığı ‘tespit formu’nda da değişiklik yaptı. Formdaki kriterlere göre en fazla puan toplayanlar özel okul desteğinden yararlanacak. Anne veya babası MEB’de çalışan çocuklar da sisteme dahil edildi ve 70 puan olarak belirlendi. Anne veya babasından birini kaybetmiş öğrencinin alacağı puan ise 80.

- Ailenin toplam gelirinin genel puanlamada oranı, geçen yıl yüzde 10’du, bu yıl yüzde 34’e çıkarıldı.