LGS Nakil Şartları Nedir? Kimler Nakil Yapabilir?

LGS Nakil Şartları Nedir? Kimler Nakil Yapabilir?




LGS sınavı sonrası öğrencileri yeni bir heyecanlı süreç bekliyor.Sonuçların açıklanmasının ardından sevinç,heyecan,hayal kırıklığı vs pek çok duyguyu iç içe yaşadığınızı biliyoruz.Pek çoğunuzun heyecanla beklediği nakil tercih işlemleri sırasında sizlere yardımcı olabilmek adına nakil işlemleri ile ilgili zihninizde oluşabilecek tüm soruların cevabını sizler için derledik.Dilediğiniz okula yerleşebilmeniz temennisiyle..


Nakil Hakkı Olan Öğrenciler

-Sınavla yerleşen öğrenciler
-Yerel ve adrese dayalı olarak sınavsız yerleşen öğrenciler
-Açıkta kalıp yerleşemeyen öğrenciler

Maddelerden de anlaşıldığı üzere tüm öğrenci arkadaşlarımız nakil tercihi yapabilirler.

Nakil Tercihleri Nereden Yapılır?

Herhangi bir ortaokulda nakil tercih işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.Tercihler okul müdürlüğünce onaylanacak ve bir kopyası size verilecektir.

tercihlerinizi İnternetten de yapabilirsiniz.Faakat yine okul müdürlüğü tarafından onaylanması gerektiği için okula gitmeniz şart.

Nakil Tercihi Yaptıktan Sonra Değişiklik Yapılabilir mi?
Eğer nakil süresi içerisinde fikriniz değişirse tekrar okul müdürlüğüne gidip tercih değişikliğinde bulunabilirsiniz.Yeniden onaylanır ve size yeni bir nüsha verilir.



Nakil Tercihlerinde Kaç Okul Tercih Edilebilir
-Merkezi yerleştirme de 3 okul
-Yerel yerleştirmede 3 okul
-Pansiyonlu okullarda 3 okul

şeklinde her gruptan en fazla 3 okul tercih ederek totalde en fazla 9 okul tercihinde bulunabilirsiniz.



Nakil İşlemlerinde Okul Puanları Düşer mi?

Geçmiş dönemler analiz edildiğinde bazı okullarda 2-3 puan düşüşler yaşanmıştır.Bu durum bazı okullarda daha yüksek seyrederken bazı okullarda puan düşüşü olmadı.

Sınavla Bir Okula Yerleşmiş Olan Öğrenci Yerel Tercih Yapabilir mi?

Evet sınavla yerleştirildiğiniz okulu herhangi bir sebepten dolayı istemezseniz yerel yerleştirmeyle seçtiğiniz okula yerleşebilirsiniz.Fakat burada dikkat edeceğiniz husus sınavla yerleştiğiniz okula kayıt hakkını kaybedeceğinizin farkında olmanız.Artık eski okulunuza geri dönemezsiniz. Kaydınız yerel olarak tercih ettiğiniz okuldadır.Ancak nakil talebinde bulunduğunuz halde yerleşemediyseniz sınavla yerleştiğiniz okulda kaydınız sabit kalır.


Nakil Tercihlerinde Okulların Puanları Önemli midir?

Diyelimki sizin puanınız 405 tercih edeceğiniz okulun puanı ise 420 tercih edebilir misiniz?
-Evet tercih edebilirsiniz.İkinci nakil işlemlerinin tamamlanmasının ardından taban puanlar kesinleşir.Dolayısıyla okulun taban puanı ikinci nakillerden sonra aşağıya düşebilir.
Burda dikkat edilmesi gereken nokta okullar açılmış ve nakil talebinde bulunacaksanız puanınızı aşan okulu tercih etmemeniz.Çünkü okullar açıldıktan sonra okullar puanları altında kalan öğrencileri kabul etmezler.

Bir Okula Yerleşmiş Olan Öğrenci Nakil Tercihinde Bulunmalı mı?

Bir okula yerleştiğiniz için bir sakıncası yok.Nakil dönemlerinde gitmek istediğiniz okullar varsa yazmanızı tavsiye ederiz.Şansınızı denemiş olursunuz.En kötü ihtimal yerleştiğiniz okulda kalırsınız.

Yerleşemeyen Öğrenciler Nasıl Tercih Yapmalı
Öncelikle tercihiniz hedefinizdeki okul olsun puanı yüksek bile olsa.
İkinci olarak puanınıza yakın yada çok az fark olan okulu tercih edin.
Sınavla kabul edilen bir okula yerleşmeyi hedefliyorsanız aldığınız puandan düşük puanlı bir okul tercihinde bulunun.

Her Nakil Döneminde Aynı Okulları Aynı Sırayla mı Yazılmalı

Böyle bir zorunluluk yok aynı okullarda ısrarcıysanız aynılarını yazabildiğiniz gibi fikriniz değişmişse farklı okulları da yazabilirsiniz.

Tercih Etmek İstediğiniz Okulun Kontenjanı Dolu Olsa da Tercih Etmeli mi?

Her ne kadar kontenjan dolmuş olsada nakil işlemleri sırasında tercih etmek istediğiniz okula yerleşmiş öğrencilerinde tercihte bulunabileceği yada özel okula geçiş yapabileceklerini unutmayınız.Dolayısıyla çok istediğiniz bir okul varsa dolu diye tercih etmekten vazgeçmeyin.

Hiç Bir Okula Yerleşemeyen Öğrenci Nasıl Bir Yol İzlemeli

Sınavlı yada sınavsız hiç bir okula yerleşemediyseniz öncelikli olarak yerel tercih yapmak zorunda olduğunuz unutmayın.3 tercihin 2 tanesi kendi kayıt alanınızdan olmalı ve 3 tercihten en fazla 2 tanesini aynı okul türünden tercih edebilirsiniz.

Yerleşilen Okula Kayıt Yaptırmalı mı?

Artık bir okula yerleştiniz.Okul Müdürlüğüne gidip fiziksel kayıt kaptırmanız gerekiyor mu?
-Hayır gerekmiyor.Yerleştiğiniz okula kaydınız otomatik olarak yapılır.