LGS Tercih Robotu Yayımlandı mı?
LGS Sonuçları Öğrenmek için Tıklayınız
LGS Tercih İşlemleri Başlamak için Tıklayınız
LGS Kontenjan tablolarına nereden bakabilirim?
Tercihlerle ilgili kesin bilgiler, okulların ve programların kontenjan tabloları, kodları http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayınlanan e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alıyor.Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması Temmuz tarihleri arasında olacak.
Benzer isimli okulları karıştırmayın
Tercihlerde kullanılan okul kodları mutlaka e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu incelenerek yazılmalıdır. Özellikle isimleri benzer olan okulların karışmamasına özen gösterilmelidir. Dolayısıyla tercih yapılırken öncelikle tercih edilen okulu bir önceki yıl kazanan son adayın genel başarı sırası ve yüzdelik diliminin ardından 1. yerleştirme taban puanları dikkate alınmalıdır.
*** LGS e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu İndirmek için Buraya Tıklayınız
Ölü tercihlere dikkat edin
Tercihler okula son yerleşen öğrencinin genel başarı sırası, yüzdelik dilimi ve taban puanına göre, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak yüksekten düşüğe doğru yapılmalıdır. Daha yüksek puanlı bir okulu alt tercihlere yazmak ölü tercih olacağından mantıklı bir seçim olmayacaktır.
İlk sıralara idealinizdeki okulları yazın
Tercih listesi hazırlanırken, ilk sıralara idealinizdeki, en çok gitmek istediğiniz, genel başarı sıranızın ve puanınızın biraz üzerindeki okulları, orta sıralara sizin sıranıza en yakın, kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu okulları, son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük, garanti okulları yazın. Yapacağınız tüm okul tercihleri sizin girebileceğinizden daha yüksek olursa açıkta kalma ihtimaliniz artacaktır.
Okulların fizikî şartlarını iyi araştırın
Tercih etmeyi düşündüğünüz okullarla ilgili olabildiğince çok bilgi edinmeye çalışın. Okulun fiziki şartlarını, ulaşım şartlarını, öğrenci sayısını, bulunduğu semti, üniversiteye giriş sınavlarında ve diğer önemli sınavlarda elde ettiği başarıları, hazırlık sınıfı olup olmadığını, pansiyon durumunu, öğrenciye sunduğu imkânları öğrenmeye çalışın. Bilgi sahibi olmak daha bilinçli tercih yapmanızı sağlayacak ve yanlış yapma ihtimalinizi azaltacaktır. Özellikle şehir dışından okul tercih edilecekse bu okullarla ilgili mutlaka bilgi alınmalıdır. Bununla ilgili okullarda ya da dershanelerde düzenlenecek programlar, bilgilendirme toplantıları, seminerler değerlendirilmelidir.
Gitmeyeceğiniz okulları yazmayın
Kazansanız bile gitme ihtimalinizin çok düşük olduğu, istemediğiz okulları tercih etmeyin. Tercih listesi hazırlanırken genel başarı sırası ve taban puanının birbirine çok yakın olmamasına özen gösterilmelidir. Aralığı daha geniş tutmak kazanma şansını artıracaktır.
Tercih formunu emin olduktan sonra doldurun
Tercih edilecek okullara karar verildikten sonra hazırlanacak liste önce örnek boş bir tercih formuna yapılmalıdır. Yapılacak değerlendirmeler bu form üzerinde yapılmalıdır.Emin olunduktan ve son karar verildikten sonra “asıl tercih formu” doldurularak tercihler yapılmalıdır. Çünkü tercihler yapılıp onaylandıktan sonra değiştirmek mümkün değildir. Son karar verilmeden önce iyi düşünülmelidir.
Uzman kişilere danışın ve onlardan görüş alın
Tercihler, bu konuda uzman birinin görüşü alınarak yapılmalıdır. Öğrenciye sunulan bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla tercihler yapılırken çok dikkatli olunmalı, uzman kişilerden görüş alınmalıdır.
MEB tarafından merkezi yapılan yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıtlar ise Ağustos tarihinde bakanlığın internet adreslerinde ilan edilecek.
Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilere kolaylık
İlköğretim programını tamamlayan ve tercih yapan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin geçiş ve nakillerine ilişkin iş ve işlemler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak anadolu liseleri, anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile sağlanacak.
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek.
Konular
- LGS'de Ek Puan Olacak mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlete nakil tercihinde bulunabilir mi?
- İnternette en çok vakit geçiren ülke hangisi?
- E Okul LGS başvurusu nasıl yapılır?
- Anadolu teknik öğrencileri yaz aylarında staj yapacak
- Ara kurum olarak çıkan temel liseler ne oldu?
- Ortaöğretim kurumlarına başvuru süresi uzatıldı
- LGS'de Başarı İçin Son Aylarda Nasıl Hazırlanmalı?
- AÖİHL Yüz Yüze Alan Ortak Ders kitaplarına Nasıl Ulaşabilirim?
- LGS İle Öğrenci Alacak Özel Okullar
- Okul öncesi çocuklara yönelik programlar nelerdir?
- YÖK Başkanından YKS Açıklaması
- 2020 LGS Başvuru Klavuzu
- LGS ye Herkes Katılmak Zorunda mı?
- LGS Açık Uçlu Soru Olacak mı?
- LGS
- Lise Disiplin Kurulu Ne Zaman Devreye Girer?
- Disiplin Cezaları Silinir Mi? Ne Zaman Dosyaya İşler ?
- Disiplin Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
- Diisplin Soruşturması Nasıl Olur?
- Okul Disiplin Kurulu Karar Örneği
- İlçe Diisplin Kurulu Karar Örneği
- İl Disiplin Kurulu Karar Örneği
- Üst Disiplin Kurulu Karar Örneği
- Disiplin Cezası Alan Öğrenci Memur Olabilir mi?
- Kayıt-Nakil İşlemleri Hakkında Merak Edilenler
- LGS Nakil Şartları Nedir? Kimler Nakil Yapabilir?
- Dersler
- Fen Bilimleri
- 5.Sınıf 1. Ünite;Güneş, Dünya ve Ay