Aileler okulu incelerken nelere dikkat etmeliler?

Aileler okulu incelerken nelere dikkat etmeliler?



Özel okullarda, 2017-2018 eğitim yılı için hazırlıklar hız kazandı. Bugüne kadar kayıt yaptırmayan anne ve babalar birkaç hafta içinde kararlarını verecek ve çocukları için en doğru okulu seçecek.

Çocuklarının akademik açıdan başarıya ulaşmasını isteyen ebeveynler, onların eğitimi için düşündükleri okulların kendileri ve çocuklarının hedeflerine uygun olup olmadığı konusunu bu yıl daha fazla irdeliyor. Kulaktan dolma bilgiler, yanlış yönlendirmeler ve sadece eğitim kurumunun web sayfasına bakılarak verilecek kararlar, çocukların geleceğini olumsuz yönde etkileyebilir. Peki okul seçerken nelere dikkat edilmeli? Editörümüz Mehmet Ufuk sordu, Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve İhlas Koleji Genel Müdürü Hami Koç cevaplandırdı.



Aileler, eğitim dönemi bitmeden yeni bir okul seçimi için hemen harekete geçmeli mi?

Çocuklarımız adına hep en iyisini istediğimiz için artık okul seçimini bile planlı ve bilinçli yapmamız gerekiyor. Çocuğumuzun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sağlıklı ve başarılı bir gelişim göstermesini istiyorsak, devam edeceği eğitim kurumunu da çok iyi seçmek gerekir. Aileler bu konuda her geçen gün daha bilinçli hareket ediyor. Çocuğunu en doğru okula gönderebilmek için olabildiğince erken araştırma yapmaya başlıyor.



Anne – babalar okul seçimi yaparken öncelikle nasıl bir beklenti içinde oluyor?

Aslında aileler iki temel başlık altında beklenti içinde oluyorlar. İlki okul ile ilgili beklentiler. Yani, okulda olmasını istedikleri fiziksel ve akademik özellikler. İkinci husus ise çocuklarının durumuyla ilgili beklentiler. Aile çocuğu ile yakın iletişim içindeyse, onu çok iyi tanıyordur ve çocuğunun ihtiyacına uygun özel beklentilere de sahiptir.



Okul seçiminde yaşanan yanlışlıklara da değinir misiniz?

Maalesef üzüntüyle söylemem gerekiyor ki, bazı anne babalarımız okul seçimi için sadece internet üzerinden yaptığı incelemeyi ve buralardaki kayıt ücretlerini esas alıyor. Böylesine hayati bir kararı bu şekilde almak, zaman içinde büyük pişmanlıklara neden oluyor ve çocuğun tekrar okul değiştirmesiyle sonuçlanıyor. O halde, karar verilirken okul seçenekleri mutlaka yerinde görülmeli ve ilgililerden bilgi alınmalıdır. Anne babalar düşündükleri okulu görmeliler. Bunun için de bir ön hazırlık yapılmalıdır.



Aileler okulu incelerken nelere dikkat etmeliler?

Dikkat konusu okula girişten itibaren başlamalıdır. Okuldan içeri girdiğiniz andan itibaren sizi karşılayan görevli ya da yöneticinin yaklaşımı ve öğrencilerle iletişimleri de çocuğunuza sergilenecek tavır açısından büyük önem taşıyor. Girişteki güvenlik, okul binasının depreme dayanıklı olup olmadığı, sınıfların ve atölyelerin düzeni, bahçesinin genişliği, spor salonunun donanımı gibi konuların yanı sıra çocuğun güvenliği, sağlıklı gelişimi ve kaliteli eğitim alt yapısıyla ilgili herşey sorulmalıdır.



Eğitim konusunda hangi sorulara cevap aranmalı?

Bu hazırlığa evde başlanılırsa görüşme daha sağlıklı hale gelecektir. İlgililere, okul nasıl bir eğitim felsefesine sahip, okulun temel ilkesi nedir, nasıl bir eğitim kadrosu var, hangi akademik başarılar elde edilmiş gibi sorular sorulabilir. Bence bir okulun temel ilkesi; mutlu, başarılı ve donanımlı bir insan yetiştirmek olmalıdır. Temel insanlık becerilerinden yoksun bireyin, mutlu olması ve çevresini mutlu etmesi düşünülemez. Okulun akademik imkanları elbette önemli, ancak “iyi insan” yetiştirmek her şeyden daha da önemlidir.



Ailelerin akademik başarı ile ilgili kriterleri neler olmalıdır?

Görüşmeye gidilen okul, eğer çocuğun akademik ve benlik gelişimi konusunda ailelerden bilgi istiyorsa, o okul iyi bir eğitim verme çabası içindedir. Bunun yanı sıra okulun toplu başarıya mı yoksa kişisel başarıya mı odaklandığının da anlaşılması gerekiyor. Yani okul akademik başarıyı yükseltmek için her öğrenci ile ilgileniyor mu; yoksa sadece başarılı öğrencileri grup haline getirerek bütün enerjisini onlara mı veriyor? Bunlar çok önemli detaylardır. Ayrıca ebeveynler, okulda etüt çalışması ya da bire bir çalışmalar olup olmadığını da sormalılar. Okulun sahip olduğu teknolojik imkanların ne olduğunun, bu imkanlardan ne ölçüde faydalanıldığı da dikkate alınmalıdır.



Rehberlik hizmetleri sizce okul seçiminde ne kadar önemli?

Bir çocuğun başarıya ulaşması için doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Görüşülen tüm okullarda “Rehberlik servisiniz var mı?” sorusuna olumlu yanıt verilir. Ancak buradaki kritik eşik, okulun rehberlik servisine verdiği önemdir. Ayrıca rehberlik servislerinde görev yapan ekibin yeterlilik seviyesi de bilinmelidir. Çocuğun akademik ve psikolojik yeterliliğinin doğru analiz edilmesi ve uygun şekilde değerlendirilmesi rehberlik biriminin görevidir. Özellikle üniversite seçimi aşamasına gelmiş öğrencilerin doğru kariyer planına yönlendirilmesi yine rehberlik servisinin katkısıyla olacaktır. Şunu da söylemeden geçmeyeyim, okulu inceleyen aileler rehberlik birimindeki çalışanlarla da mutlaka görüşüp değerlendirmelerinde bu konudaki izlenimlerini de dikkate almalıdırlar.