Aileler,çocuklarını eğitirken önceliği neye vermeliler?

Aileler,çocuklarını eğitirken önceliği neye vermeliler?



Yıllarını eğitime vermiş bir öğretmen-yazar olan ve eğitim üzerine 15 kitap kaleme alan Ali Erkan Kavaklı’ya canımızın yongası çocuklarımızı geleceğe nasıl hazırlamamız gerektiğini sorduk. Tecrübeli eğitimcinin tavsiyeleri ise velilerin gerçeklerle yüzleşmelerine vesile olacaktır.

Eğitimin birinci ve vazgeçilmez prensibi nedir? Aileler, geleceğimiz olan çocuklarımızı eğitirken önceliği neye vermeliler?



Çocuklarımızın gönlüne taht kurabilmeliyiz. Kendimizi yavrularımıza sevdirmek için çaba sarf etmeliyiz. Onları seversek daha kolay eğitebiliriz. Sevmediğimiz çocuğu eğitemeyiz. Eğitim fedakârlık, sabır ve bilgi gerektirir. Seven insan fedakârlığı göze alır.



Aileler çocuklarını elbette severler. Çocuğunu sevmeyen olur mu?



Bugüne kadar 1965 konferans verdim, ülkemizi karış karış gezdim. Çocuklarını sevmeyen anne-baba görmedim ama kaş yapayım derken göz çıkaran gördüm. Anne-baba doğru eğitim metotlarını bilmiyor, çocuğunun gönlüne giremiyor, ona sevdiğini söylemiyor. Bazıları parasını kimisi malını kimi televizyon programlarını çocuğundan daha değerli görüyor. O zaman aradaki bağlar kopuyor.



Doğru eğitim metotlarından bahsedelim o zaman?



En önemlisi bu. En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) isimli bir kitap yazdım ve Gönüller Sultanı Peygamberimizin (sav) eğitim metotlarını anlattım. Kitabı yazarken başvurduğum kaynaklarda en çok şu ifadeye rastladım:

“Anam, babam, canım sana feda olsun ey Allah’ın Rasulü!”

Bu ifade, eğitimde anahtar cümle. İnsan canından fazla sevmediği birine böyle diyemez. Gönüllerin Efendisi Peygamberimiz (sav), “Ben sadece öğretmen olarak gönderildim.” buyurur. 23 sene öğretmenlik yaptı. Büyük-küçük, kadın-erkek ve çocuk herkesin gönlünü fethetti. Binlerce insanı inkârdan imana, kötüden iyiye, çirkin ahlaktan güzel ahlaka doğru değiştirdi ve dönüştürdü. Onun takip ettiği metotları uygularsak biz de çocuklarımız güzel ahlaklı ve hayırlı evlat olarak yetiştirebiliriz.





Onun en önemli prensibi ne idi?

“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” buyurur. Bu cümle çok önemli ve asla vazgeçilemez. Çocuklarımız bizi severler, bizi taklit ederler, iyi-kötü her şeyi bizden öğrenirler.

Onları sevmeli, kendimizi onlara sevdirmeliyiz. Kendimizi sevdirebilirsek dinimizi, kitabımızı, camimizi, ahlakımızı sevdirir ve benimsetiriz. Çocuklar meraklıdır ve öğrenme canavarıdır. Kolaydan başlayarak zora doğru öğretmeliyiz.

İnsan beyni basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru öğrenir. Beynin öğrenme biçimini ve sürecini iyi bilmeliyiz.



Medyayı kullanma eğitimini nasıl vermeli?

En önemlisi, teknolojiyi kullanırken örnek olmalıyız. Biz bilinçli kullanmalıyız, çocuklarımıza da bilinçli kullanmayı öğretmeliyiz. Çocukları televizyonlara, bilgisayarlara, cep telefonu oyunlarına terk etmemeli, bu çekici aletleri bilinçli kullanmayı öğretmeli; bu aletleri öğrenme aracı olarak kullanmalıyız. Çocuğumuzla ilgilenmez, onu kendi hâline terk eder, işimize dalarsak, çocuklarımız da bu boşluğu cep telefonu, internet ve televizyonla doldurur. Medyayı bilinçli ve faydalı kullanmamız şart.



Özel okullar çocuklar için bir ihtiyaç mı?

Çocuklarımız özel ve biricik. Evimizi özel okula çevirebilirsek özel okula ihtiyacımız olmaz ama bunu yapamıyorsak özel eğitim aldırmak tabi ki faydalı.



Bu konuda ’’Fiyatlar cep yakıyor’’ diye düşünenler var..

Eğitime yapılan yatırım en iyi yatırımdır. Çocuklarımız için fedakârlıktan kaçınmamalı. En önemlisi anne-baba kendilerinin en önemli eğitimci olduğunu unutmamalı, çocukların birinci öğretmeni anneleri, ikincisi babalarıdır. Onları sevmeli, onlarla ilgilenmeli ve onlarla birlikte çalışmalı. Herkesin akşam 5-6’dan gece 11-12’ye kadar 6 saat zamanı var. Bunun yarısını çocukları ile birlikte okuyup öğrenerek geçirseler özel okula ihtiyaçları kalmaz.



Bizlere vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.



Eğitime verdiğiniz önemden dolayı sizi tebrik ederim.



ÇOCUK EĞİTİMİNDE ÖNEMLİ 10 ADIM



Kavaklı, çocuk eğitiminde vazgeçilmez on adımı şöyle sıralıyor:

1.Çocuklara okul öncesi resimli kitaplar sonra seviyesine uygun eserler almalı, onlara kitap okumalıyız. Bir rafla başlayarak bir kitaplık sahibi olmalarını sağlamalıyız.


2. Hafıza eğitimine önem vermeli; sure, şiir ve güzel sözler ezberletmeliyiz.


3. Ahlak, edep, terbiye ve güzel davranışları benimsetmeliyiz.


4. Çocuğumuzla ilgilenmeli, konuşmalı, güzel hikâyeler anlatmalıyız.


5. Çocuklar meraklıdır. 2.5 yaşından itibaren soru makinesine dönüşürler. Çocuklarımızı ciddiye almalı, sorularına doğru ve tatmin edici cevaplar vermeliyiz.


6. Birlikte gezmeli, görmeli ve onların dünyayı ve varlıklar âlemini tanımalarını sağlamalıyız.


7. Sağlıklı beslemeli, düzenli uyumalarını temin etmeli, yatakları olmalı, tertip ve düzeni öğretmeliyiz.


8. Arkadaşlar edinmesi, onlarla birlikte oynaması sağlanmalı ve sosyalleşmesi temin edilmeli.


9. Mümkünse kreş ve anaokuluna göndermeli, eğitimcilerden yardım almalı.


10. Birlikte oyun oynamalı, namaz kılmalı, dua etmeli, camilere gitmeli ve birlikte vakit geçirmeliyiz.



Eserlerinde de anlatıyor

Tecrübeli eğitimci Kavaklı eğitimde problemleri ve çözüm önerilerini farklı örneklerle sıralarken eserlerinde de söz etti. “Çocuğumu Daha Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum, Evde ve Okulda Başarılı Eğitimin Sırları, En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav), Başarıya Götüren Yol, Başarı İnanç İşidir, Yüreğini Ateşle, Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir” isimli Nesil ve Hayat yayınları arasında çıkan kitaplarında nice tavsiye ve ibretlik tespitlere yer veriliyor.